Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak tendürüst, esnek ve tatlı bir gestaltda olmalı, kırnak bir aromaya ve rabıtalı yanmayı katkısızlayacak üstıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf aydınlık yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” mealında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğererken en uyanıklık etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız kâm yada lezzet maatteessüf muhakkak hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. cümle hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime apiko bürümek ciğerindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ ülkü gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro gönen değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri ortada ciğerilen bir puro ülkü gönen değerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine göre gayet şayan ve ciğerilebilir en şahane değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan kâm almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken diğer bir insan bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir haysiyet olduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk gönen ayırtı ortada gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değdavranışimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir trampa yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize göre bu gönen değerleri neyi değdavranıştirmektedir diye soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve ciğerimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, ciğerimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna çağ ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en güzel haysiyet bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız özdek ortalama 6 kamer içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin mukannen bir çağ içerisinde sıcaklarda gönen peşışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca bir küme hararet değdavranışimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti sahip olmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu haysiyet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz erdemli gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan sayeı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en güzel seçenek olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde erdemli gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak sabit bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.